Opah Kentang
Assalamualaikum!
Hai readers :)

Sabtu ahad tiada entry.Harap mahap la ye.
sebab ape.hari sabtu ng ahad mood nak online ni semakin merudum.Lebih suka tengok tv.atau pergi keluar.hehehe

Ok,jadi hari nie Opah nak berkongsi tentang
SINDROM ANAK PERTAMA pulaks.
Hari tu dah bercerita pasal anak kedua, dan juga bongsu kan?
Kali ni cerita pasal anak pertama pulak la.

Best tak jadi anak first ni? banyak tak tanggungjawab?? ade yang cakap sebenarnya anak first ni lagi manja dari anak yang lain.sebab ape yela.dorang kan yang first lahir.Then ade jugak yang cakap anak first nie salu kena jadi contoh untuk adik-adik.betul ke?

Bila cari pasal anak sulung nie.Tak banyak result yang Opah dapat.Tapi dengan sedikit info dari Opah nie harap korang dapat la tambah ilmu pengetahuan.:) tol tak?

Sifat : Sifat dasar anak pertama adalah bijaksana, bersikap lebih dewasa dan memiliki paling banyak ilmu namun kadang jarang dikeluarkan/diucapkan. Anak Sulung berpikir lebih kritis (umumnya memiliki daya analisa yang paling kuat). Anak pertama banyak ilmunya di dalam dirinya namun tidak banyak dikeluarkan oleh ucapan kecuali oleh teman terdekatnya saja. Sifat baik anak Sulung yang lain adalah jarang memukul atau tidak usil karena sifatnya agak serius. Sifat buruk anak Sulung adalah paling perhitungan, paling pelit, dan sangat pemilih dalam urusan jodoh daripada anak-anak yang lain (pada umumnya), dan biasanya sangat mengharapkan sekali pasangan yang ganteng atau yang cantik, ataupun mapan dan berduit.

Wah..paling mengharap kan pasangan yang ganteng?? betul ke anak-anak sulung??hehehe

Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.

Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
sering berjaya dalam hidup.
lebih pandai mengambil hati orang tua.
mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.
 


Korang anak sulung mesti tau kan??
So.response.response :)

Opah nie nak kata rapat dengan anak sulung ade jugak kawan-kawan opah yang anak sulung nie. Dorang ok-ok je.Tapi biler dah naik sheikhhhh kata orang tua! jangan la cakap dengan dorang.huhuhu kang tak pasal-pasal kena maki sia-sia je.

Memang tak banyak result untuk perangai anak sulung nie.Maybe sebab karakter dorang memang begitu kot.Lebih serius mungkin?

Kepada anak-anak sulung a.k.a abang mahupun kakak diluar sana boleh la bagi pendapat kat opah.Pasal perangai anak sulung nie. :)


::ANAK SULUNG MEMANG MACAM TU KOT?::




sumber dari SINI, dan SINI
Labels: ,
REACTION 
3 Responses
  1. Syuxer Says:

    dah jadi pakar perunding kekeluargaan dah ni heheh..:)


  2. <--- anak sulung a.k.a anak ketiga

    hahaha =D


  3. khairul Says:

    x leh komen..sy no 2