Opah Kentang
Assalamualaikum!
Hai readers!
Ape khabar anda semua? Opah sihat aje.Hope korang pun macam tu jugak.

Kali ni Opah tergerak hati pulak nak bercerita pasal anak kedua.Ade sape-sape dalam kalangan bloggers ni anak kedua sila cabot uban rakan sebelah anda oke!

Ok.back to the topics.Orang cakap anak no.dua nie banyak mengalah,kurang kasih sayang,memendam rasa dan selalu berkorban? Betul ke?

Jadi Opah google la pasal anak kedua dan terjumpa result
SINDROM ANAK KEDUA

Sindrom???????
Macam serius aje kan bunyi nye? Teruk beno ke jadi anak kedua nih??Ape anak kedua ni selalu mendatangkan masalah pada keluarga kah?

Daripada result yang Opah google,ini antara result nya.

First of all definition of middle child syndrome.  Basicly its about typical second child behaviour. Anak kedua ni ader ciri-ciri yang tertentu. Does the order of birth play any significant role in the development of children? Check it out.

Dr. HM Tuah Iskandar dalam artikel nyer berkata:
Terdapat tiga kategori anak, iaitu anak sulung, tengah dan bongsu.
Anak kedua jatuh dalam kategori anak tengah
Melalui kajian psikologi yang dijalankan mendapati mereka yang berada dalam kumpulan ini merupakan seorang yang fleksible, pandai membawa diri dan lebih berdikari
Bukan itu sahaja mereka juga mempunyai kepercayaan diri yang tinggi dan keyakinan diri terutamanya ketika membuat keputusan. 
Disebaliknya anak kedua ini juga cepat terasa
Dapat dilihat, kebanyakan ibu bapa akan memebeli pakaian yang serba baru kepada anak sulung sementara anak kedua akan memakai pakaian yang telah dipakai oleh abang atau kakaknya. 
Perlakuan ini secara tidak langsung membuat anak kedua akan rasa tersisih dan terabai
Sikap ‘sedar diri’ ini akan membuatkan mereka mudah mengalah.

Berbeza dengan anak pertama, mereka adalah individu yang berwawasan, bertanggungjawab tetapi ego.

Sikap ini secara tidak langsung boleh mempengaruhi anak kedua menjadikan anak kedua ini lebih degil namun ia masih lagi boleh dikawal. Percaya atau tidak persekitaran ini menyebabkan anak dari kelompok tengah ini gemar membuli adik yang lebih muda daripadanya.


Mengkome dah baca kan?
Sebagai anak kedua.Opah mengaku ciri-ciri tu memang ade dalam diri ni.Tapi tak semua orang ade kekuatan kan? Mesti ade kelemahan.Opah google lagi. Then terjumpa yang ini pulak.
Katanya:


ANAK MANJA IBU
sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!
*yeke? tak lah.T-T

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..
*Degil ke? Ha.agak la kan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..
*ntah.ye ar kot.ahaksz

BERCINTA
Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban …
*chenta tu ape??

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi
*xla..mane ade.bukan bukan bukan

HATI
No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka
*opppssss

BERDIKARI
very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..
*ambil berat ye. Terlalu amik berat? Dulu mungkin.Sekarang?

ARAHAN
anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri
*Tengok pade arahan lerr..tol tak?

PEMAAF & caring
tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah
*yang ini tepat!


PAKAIAN
Nak ajer up to date…semua nak kemas….TAK dapat  merasa kita nk up to date
*ini macam tipu aje..Opah tak hup to date pung! ahaha.




Middle children share the advantages of both the older siblings as well as the younger ones. They often become good mediators and negotiators in family.


Jadi pada mereka yang anak kedua dan mengalami sindrom nie.Boleh la kongsi pendapat korang.Yang bukan anak kedua pun boleh je bagi pandangan.Tak salah.Opah cuma berkongsi apa yang Opah baca dan rasakan.


::MIDDLE CHILD SINDROME NI TAKDE UBAT.HARAP MAKLUM::



Sumber daripada SINISINI dan SINI

Labels: ,
REACTION 
5 Responses
  1. khairul Says:

    eh mcm btol la statement kt atas tu ..anak ke 2 sy ada ciri2 mcm kat atas tu ...anyway sy syg ketiga2 anak sy tu.


  2. Opah Kentang Says:

    khairul
    Hm,,anak kedua memang tak lari dari ciri-ciri utama nie.huhu


  3. Z!eLaZwaN Says:

    perhhh...smpai google beb nk tgakkn keadilan..ank no 5 pon pe kurengnye..ag mencabar dpd ank kedua..ahaha..ank bongsu xbace ke blog ko ni..


  4. adik Tia lah . memang ada ciri-ciri macam tu . paling tak boleh blah , ibu dengan ayah macam utamakan dia . Tia tachink tau kadang2 . sob3x !

    gadget follower tu kejap ade kejap takde opah . macam chipsmore .. huhu ;)


  5. Eyka Says:

    yg ank mnja tu cam xbrape stuju...sbb rse nyer ank ke2 kn 'mcm' dpinggirkn....=)